Ook in aanbestedingsland is het belangrijk om helder, beknopt en vooral eenduidig te schrijven. Want stel je even voor dat je in een beoordelingscommissie zit, die al tien saaie, vervelende, maar natuurlijk oerdegelijke aanbiedingen heeft doorgenomen. En dan komt er ineens een aanbieding voorbij die, ik verzin maar wat (maar dat is schrijven vaak…) ‘sprankelt’. De commissie wordt wakker, er klinkt geroezemoes, de voorzitter staat op en met tranen in zijn ogen zegt hij: ‘Dit is waar ik voor naar kantoor gekomen ben!’. De andere leden kijken nog eens naar de briljante teksten, en de bijeenkomst eindigt in een polonaise, de commissieleden beginnen spontaan te zingen ‘zo’n goeie hebben we nog nooit gehad!’. Een slim commissielid kijkt nog eens goed en mompelt ‘natuurlijk, Tenderbirds…’.
De rest van deze blog leest u wat algemene zaken over taalgebruik. Het verder toespitsen op aanbestedingen zal in volgende blogs gebeuren. Er moet een soort basis gelegd worden. Dus hieronder wat observaties over taalgebruik, spelling, en communicatie in het algemeen. Dat laatste, communicatie, is de kern waar het om gaat, ook en vooral in aanbestedingsland. Voor de duidelijkheid: het gaat hier dan in eerste instantie om schriftelijke communicatie.
Hoe je het ook went of keerd, in deze zin staan spelvauten. En niet zo weinig ook. En als je denkt dat spelfouten niet belangrijk zijn heb je het mis. Vaak hoor je zeggen ‘als je maar begrijpt wat er bedoeld wordt’. Neem de volgende zin, lees deze goed en laat de betekenis tot je doordringen: ‘Vrouw mishandelt in Vondelpark’. Even wachten… tja, dat zal wel een heel vervelende vrouw zijn! Maar als er staat ‘Vrouw mishandeld in Vondelpark’ denk je wel twee keer na voordat je, als vrouw, in de late avonduurtjes in het Vondelpark een wandelingetje gaat maken. Twee letters, twee betekenissen, de beruchte dee en tee… Een van de meest gemaakte fouten. Maar verkijk je er niet op: heel veel lezers kunnen er echt niet tegen als er staat ‘We hebben bedoelt dat (…)’. De impact van een spelfout, dat noemen we het halo-effect, is groter dan menigeen denkt. Want als je niet eens kan spellen, wie vertelt mij dan dat je wel honderd werkplekken kan inrichten! Dat laatste is zoveel moeilijker…
Mijn moeder zaliger had een vriendinnetje dat nogal ‘plat’ praatte. Toen mijn moeder een keer ergens in een rij aan het wachten was, keerde het vriendinnetje zich om en zei tegen mijn moeder het volgende woord: ‘kmoddaas’. Ik zou bijna een prijsvraag instellen over de betekenis hiervan! Eigenlijk is het heel eenvoudig, want ze bedoelde ‘ik ben zometeen (aanstonds) aan de beurt’.
Zelf maakte ik mee dat ik, als klein jongetje, in een winkel een batterijtje wilde kopen. De vriendelijke verkoopster (ze was al oud, zeker 20, want ik was een jongetje van 8 schat ik) keek naar het door mij meegebrachte batterijtje en zei heel vriendelijk ‘waarstuit?’ Ik was verbijsterd. Waar ging het over? Wat bedoelde ze? Na enig nadenken was ik er achter: ‘Uit welk toestel is dat batterijtje afkomstig, jongeman?’
Duidelijk schrijven, duidelijk spreken, het zijn zo van die zaken waar je veel nut van kan hebben, zeker als je aanbestedingen wil winnen.
Veel mensen hebben moeite met schrijven. Dat is niet zo raar eigenlijk. Want schrijven is een van de meest complexe menselijke bezigheden die er zijn. Veel moeilijker dan lezen, veel moeilijker dan wandelen, ja, zelfs veel moeilijker dan inschrijven op een aanbesteding. Er zijn heel veel cursussen op de markt die over ‘snellezen’ gaan. Of dat werkt weet ik niet, maar het is soms wellicht het proberen waard. Ik ken echter geen cursussen die gaan over ‘snelschrijven’. Ik denk dat dat veel moeilijker te leren is dan snellezen. Verkijk je echter niet op snel schrijven: wanneer gerenommeerde schrijvers één bladzijde per dag op papier krijgen is dat al bijzonder snel! Ga maar na: dan heb je in één jaar een boek van 365 pagina’s af (voor de fijnslijpers de toevoeging: 366 in een schrikkeljaar). In volgende blogs zal ik het snelschrijven verder behandelen. Gratis en voor niets! Uiteindelijk is in-schrijven op een aanbesteding letterlijk ‘schrijven’. En dat moet dan snel en effectief gebeuren. Tenderbirds heeft die expertise.
Wilt u beginnen met het schrijven van echt goede offertes? Tenderbirds kan u hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!